OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hva er forskjellen på en e-takst og en verditakst?

Svaret er at det kommer an på hvem som utfører taksten

En e-takst utføres vanligvis av eiendomsmeglere. Her baserer boligens verdi kort fortalt på grunnlag av boligens areal og boligens beliggenhet.

En takstmann som ikke er byggekyndig, vil nok være ganske nær en e-takst, selv om han/hun utfører en verditakst.

Dersom en verditakst blir utført av en byggekyndig takstmann, så vil det være flere kriterier som legges til grunn for å fastslå en mest mulig riktig pris. Les mer om dette her.

Hva koster en takstmann?

For tilstandsrapporter a’la BMTFs Eierskifterapport varierer prisen ut i fra oppdragets størrelse. En Eierskifterapport på en liten leilighet kan koste fra kr. 7.000.- og oppover, mens en Eierskifterapport på en stor enebolig kan koste over Kr. 20.000.-

Kan man selge bolig uten tilstandsrapport?

Ja, man kan, men det er ikke å anbefale. En dyktig takstmann kan avdekke feil og mangler du ikke kjente til, selv om du har bodd i boligen i mange år. Slike feil og mangler er du som selger ansvarlig for i inntil 5 år etter at boligen er solgt.

Hvordan vet jeg at takstmannen er byggekyndig?

Du kan aldri være sikker på det. Noen regner seg som byggekyndig etter at de har tapetsert kjellerstua si. Andre har jobbet i byggebransjen over mange år. I BMTF kvalitessikrer man fagfolk før de får ta sin utdannelse på Mesterskolen.